Eläinklinikka Katse

Miten varautua punkkikauteen?

Kevät on täällä, ja samalla aika suunnitella lemmikkien suojaamista punkeilta ja muilta ulkoloisilta, jotka voivat olla vaaraksi sekä ihmisille että lemmikeille. Alla kertaus punkkien aiheuttamista riskeistä koirille ja vinkkejä niiltä suojautumiseen.

Mikä on punkki?

Punkit ovat hämähäkkieläinten luokkaan kuuluvia loisia, jotka imevät isäntäeläimensä verta selviytyäkseen. Koirasta verta imevä punkki voi välittää useita eri tauteja, kuten borrelioosia, anaplasmaa ja ehrlichia-bakteeria. Yksi tunnetuimmista punkkien välittämistä taudeista on borrelioosi, joka voi aiheuttaa koiralle usein väsymystä, kuumeilua, ruokahaluttomuutta ja ontumista. Taudin havaitseminen ja hoito varhaisessa vaiheessa on tärkeää, tauti voi olla myös kohtalokas.

Miten suojata koira punkeilta?

Markkinoilla on useita eri vaihtoehtoja punkeilta suojaamiseen. Oli valintasi mikä tahansa, muista tutustua huolellisesti tuoteselosteisiin ja noudata ohjeita tarkasti. Valmisteet jaetaan kolmeen ryhmään:

  • Suun kautta annettavat tabletit
  • Iholle valeltavat liuokset
  • Punkkipannat

 
Huomioi, että joidenkin pantojen ja liuosten teho voi heiketä, mikäli koiraa pestään usein tai se  viihtyy vedessä ja ui paljon. Lääkeaineet voivat olla haitaksi myös vesieliöille.

Jotkut liuokset, sekä pannat häätävät ja tappavat punkkeja jo turkilta, joten elävien punkkien sisälle kulkeutuminen turkissa on silloin epätodennäköisempää. Suun kautta annettavien tablettien teho kestää lääkkeestä riippuen 1-3 kuukautta. Tabletit eivät karkota punkkeja, vaan tappavat ne niiden kiinnityttyä koiran ihoon. Punkkitabletteja löytyy sekä reseptivalmisteina, että  vapaankaupantuotteina.

Matkustava lemmikki:

Mikäli lemmikkisi käy ulkomailla, on erittäin tarkeää suojata myös siellä ulkoloisia vastaan. Punkkeja ja ruskeita koirapunkkeja löytyy runsaasti ympäri maailman ja ne voivat levittää aivan eri tauteja, kuin suomalaiset mm. babesioosi ja hepatozoonoosi.

Euroopasta löytyy myös muitakin ikäviä tautien tartuttajia kuten hietasääskiä/hyttysiä, jotka voivat tartuttaa mm. sydänmatoa sekä Leishmanioosia, joten matkustavalle koiralle usein suositellaan paikallisvaleluliuoksia, jotka häätävät myös lentäviä hyönteisiä. 

Punkkilääkettä valitessa kannattaa ottaa huomioon myös koiran ikä, koko ja mahdolliset allergiat. Mikäli tarvitset apua valinnassa, autamme mielellämme!

Lisää ajankohtaista

Jaa