Hoitamattomat hampaat aiheuttavat lemmikille kipua, epämukavuutta, ja suun tulehdukset voivat altistaa lemmikin sydän- ja sisäelinvaurioille.
Koirilla ja kissoilla tavallisin hammassairaus on parodontiitti eli hampaan kiinnityskudosten tulehdus. Jopa 80 % koirista sairastuu parodontiittiin elämänsä aikana.
Kissoilla parodontiittia tavataan myös runsaasti, mutta kissojen hampaiden syöpymäsairaus on niillä yleisempi ja erittäin kivulias sairaus. Syöpymäsairautta ei pystytä estämään tai hidastamaan. Ainut hoitokeino on poistaa kipeät ja syöpyneet hampaat. Vuosittainen kontrollointi on tärkeä osa hoitoa. Myös koirat voivat kärsiä hammassyöpymistä.
Parodontiittia ei pystytä parantamaan, mutta sen etenemistä pystytään hidastamaan. Tärkein ja paras hoitokeino kotona on päivittäinen hampaiden harjaus sekä vuosittainen eläinlääkärin tarkastus ja hammaskiven poisto anestesiassa. Harjaus on lemmikille mielekkäämpää, kun harjauksen yhteydessä käytetään hyvänmakuista hammastahnaa. Virbac-entsymaattinen hammastahna on Katseen potilaiden suosikki!
Sitkeiden ja kestävien puruluiden syöminen voi auttaa pitämään hampaat puhtaampina, mutta luun pureskelun pitää olla tehokasta ja pitkäkestoista. Useimmat hammaspuruluiksi mainostetut purupalat ovat liian pehmeitä, ja koirat syövät ne muutamalla puraisulla. Hyviksi todettuja puruluita ovat olleet erittäin kestävät Rauh!-puruluut, joiden raaka-aineet ovat pääasiassa kotimaisia. Myös Dagsmarkilta löytyy turvallisia kotimaisia puruluita, joissa riittää koiralle puuhasteltavaa. Aidot luut, kuten putkiluut, ovat yleisin aiheuttaja koirien hammasmurtumiin.
Voit myös sekoittaa koirallesi tai kissallesi ruoka-annokseen merileväjauhetta (esim. Aptus Blaque Buster tai Blaque-Off), joka on tutkimuksissa todettu vähentävän plakin muodostumista. Koirille ja kissoille on markkinoilla paljon erilaisia tuotteita ja rehuja plakin ja hammaskiven ennaltaehkäisyyn. Mikäli tuotteessa on VOHC-tunnus (Veterinary Oral Health Council), se täyttää tietyt vaatimukset mm. plakin ennaltaehkäisyssä.
On tärkeää muistaa, että vaikka hampaat olisivatkin päällisin puolin siistin näköiset eikä niissä olisi silminnähden näkyvää hammaskiveä, lemmikkisi voi silti kärsiä vakavista parodontiittimuutoksista, syöpymistä ja juuritulehduksista.
Kaneilla ja jyrsijöillä tavataan myös hammasongelmia. Yleisimpiä suun ongelmia ovat ylikasvaneet hampaat, hammaspiikit ja purentaviat. Chinchilloilla tavataan myös hampaiden reikiintymistä. Kanien ja jyrsijöiden hampaita ei tule milloinkaan lyhentää kotioloissa, sillä komplikaatioiden riski on suuri. Kaneilla ja jyrsijöillä tulee aina olla runsaasti pureskeltavaa, kuten puunoksia, laadukasta heinää tai ruohoa sekä vihreitä vihanneksia.
Katseessa hammashoidot tehdään aina inhalaatioanestesiassa, jota valvoo koulutettu hoitaja. Anestesian aikana lemmikiltä mitataan sydämen sykettä, veren happipitoisuutta, verenpainetta, sisään- ja uloshengityksen hiilidioksidia sekä ruumiinlämpöä.
Hammashoidossa hampaisiin muodostunut plakki ja hammaskivi poistetaan, hampaat röntgenkuvataan, hampaiden kiille kiillotetaan sekä eläinlääkäri tekee hammastarkastuksen. Tarkastuksessa arvioidaan hampaan kiinnityskudoksen vetäytymää, ientaskun syvyyttä, hammasluun väriä sekä lohkeamia tai muita muutoksia. Löydökset kirjataan ylös. Hammastarkastuksen ja röntgenkuvien perusteella eläinlääkäri määrittää poistokuntoiset hampaat. Osa hampaista saattaa jäädä seurattaviksi, ja niiden tila kontrolloidaan seuraavalla hammashoitokerralla 6–12 kk kuluttua.
Röntgenkuvaus on erittäin tärkeä osa hampaiden tarkastusta. Yli 40 % hampaiden ongelmista jää havaitsematta ilman röntgentutkimusta. Hammasröntgenillä havaitaan mm. puhkeamattomia hampaita, juurien murtumia, leukaluun kasvaimia, tulehdusmuutoksia, syöpymiä sekä hampaan ytimen muutoksia.
Tällä hetkellä hammashoitoja Katseessa tekevät hammassairauksiin perehtyneet eläinlääkärit Kirsi Hammar ja Ilona Viitaniemi.
Pidetäänhän rakkaiden lemmikkiemme suut kunnossa! 🙂